Steigers

Steigers

(Maarte van Logten, Update 20141226)

Omdat we op het Paleiskwartier te maken hebben met een betonnen rand is een steiger gemaakt om de boten af te meren.


 

De steiger is uit 2 delen gemaakt welke op verschillende manieren gekoppeld kunnen worden. Achter elkaar zodat er een lengte van 1,6 mtr ontstaat. Naast elkaar waardoor er een soort van ponton onstaat. En als laatste gekoppeld via modules zodat er een werkplatform ontstaat.

Module's

  • 'Vang'voor opduwer tbv voortbeweging 
  • Spudpalen
  • Valse kiel met Motor
  • Zeilvarianten

Optimist

'Optimist'

(Maarte van Logten, Update 20141226)

De vacuum getrokken romp is(mis)bruikt om een nieuwe zeilvoering vorm te testen. Dit restant van een mislukt project wordt nu gebruikt om een transparante bootje te maken bestaande uit doorzichtig plastic en plexiglas.

Klik hier voor het Optimist project

 

Footy

Bouwproject Maritiem 2015

Maritiem 2015 komt eraan, en zoals op vorige editie's het de gewoonte was om een een schip tijdens Maritiem in onze bouwstand te bouwen, zo willen Maarte van Logten en Jan van Iwaarden samen met de leden van Titanic nu 6 Footy's bouwen.

P1030243En wat is een Footy?

De Footy is een kleine radiografisch bestuurde zeilboot, met een maximale lengte van 12 Inch, oftewel 30,5 cm dan wel 1 Engelse voet, vandaar de naam Footy.


{jcomments on}
Volgens regelement voorzien van 2 servo's 1 voor bediening van het zeil en 1 servo voor het roer. Verder 1 ontvanger en een accupak of lipo.
Het idee achter de Footy is een bouwplan wat in 1975 in het magazine "ModelBoats" stond, en de Britse model yacht disigner Roger Stollerly inspireerde om voor zijn zoon Peter een scheepje te bouwen genaamd Choppa. In 1981 werd het bouwplan van de Choppa weer opgepikt door de Nieuw Zeelander Brett McCormack die de  choppa vond in "Modelboats" en er een 12 inch versie van bouwde voor een technisch teken project van de technische school waar hij technisch tekenen leerde. Veel later in 1996 bouwde hij een vrijvarend zeilscheepje voor zijn 2 jarig zoontje. In het jaar 2000 kwam Richard Web met het idee om het scheepje radio grafisch te maken en er vervolgens een competitie wedstrijd voor uit te schrijven tijdens de Weymouth Sailing Week.

Door modelbouwende Mariniers werd het scheepje meegenomen over de hele wereld, en een 4 jaar later waren er al zoveel van dat de British Model Yacht Association besliste om de Footy officieel te erkennen als Footy Class, en zo volgde ook de Amerikaans en Australiese bond.
In 2007 werd een internationaal schema voor wedstrijden opgesteld en zo werd de toekomst van de Footy veilig gesteld.

Hierbij een paar websites voor meer info.

http://www.sailfootyuk.com
footy.rcsailing.net
 

Voor de maten van de Footy is een doos ontwikkeld waar het bootje in moet passen, inwendige maten zijn 30,5 lang x 30,5 hoog en 15,3 cm breed.
Het roer en een eventuele boegspriet mogen buiten de doos uitsteken. Dat wat betreft algemene info.

Nu verder met de plannen.

Maarte en ik zijn bezig met het maken van prototypes, een is er al vaarklaar en zal ook spoedig worden getest. Aangezien ik( jan) totaal geen verstand van zeilboten heb, zal ik de hulp van zeildeskundigen binnen onze club nodig hebben om een en ander te leren. 

P1030243   De Footy maat box 


Op youtube is een filmpje te zien waar een Footy in c.a een half uur wordt gebouwd.

Kijk maar even via deze link https://www.youtube.com/watch?v=6sqeVqn_0BI 

Hoe je jou Footy maakt is niet aan regels gebonden, ook het te gebruiken materiaal niet. Wat telt zijn de maten, en het aantal van max. 2 servos. Er zijn serieuze Footy's gemaakt van polyester en die zien eruit als zouden ze uit de fabriek komen, en anderen hebben een frisdrank fles doormidden gezaagd een mast erop met een plastic zak als zeil en een paar servos voor de bediening. Of van schuimplaat, met tape in elkaar gezet en varen maar.
Persoonlijk heb ik hem van vliegtuig triplex gemaakt en met G4 ingesmeerd want ik wil hem wel voor langere tijd mooi houden. Aangezien er ook geen regels zijn voor kleur of opschrift kun je je fantasie  erop de los laten.
Ik heb er voor gekozen om het hout zichtbaar te laten en er minion poppetjes op te schilderen, dat was overigens meer werk dan het bouwen van het bootje zelf. Volgens onze  kinderen, hun vriendjes en vriendinnetjes is het coooool.

Tijdens Maritiem 2015 willen we een stuk of  6 Footys bouwen, Maarten en Jan zorgen voor het materiaal en de nodige tekeningen en mallen. Leden van Titanic kunnen dan bouwen in de bouwstand en hopelijk trekt dit publiek.
Het mooiste zou zijn dat de Footy de jeugd aantrekt, en dat er kinderen zijn die ook een Footy willen.
Mensen de interesse hebben kunnen een bouwpakketje bestellen die worden samengesteld door Maarte en Jan in samen werking met leden van de club die mee willen werken. Deze zullen worden verkocht tegen een nog nader te bepalen prijs waarvan de winst naar de clubkas gaat.

Naar aanloop van Maritiem zal dit artikel nog wel wat uitgebreid worden, En wie vragen heeft kan mij of Maarte bellen.

Opduwer 2

Opduwer

Jan van Iwaarden (1 nov 2015)

De eerste werkzaamheden zijn uitgevoerd. Allereerst een mal gemaakt voor de romp met de juiste maten. als je eventueel een keer met je scheepje aan een landelijke wedstrijd mee wil doen is de juiste maat belangrijk.
8 x 16 inch oftewel 203 mm breed en 464 mm, er is dan wel een marge van 7,5 mm in de lengte en 5 mm in de breedte. 

 

IMG 4174

 

 

 

De zij, kop en kont boordjes in de mal aan elkaar gelijmd, en in de hoekjes een balkje van 8 mm. Als je de balkjes er in lijmt heb je extra stevigheid en is het goed te doen om de hoeken af te ronden.

Na het goed laten uit harden van de lijm, dwars balkjes aanbrengen als ondersteuning voor de bodem. De bodem van de springer is gemaakt van buigzaam triplex. De ene triplex soort is de andere niet en bij het kopen van het triplex even voelen hoe buigzaam het is.
Hoe meer lagen met de nerven in de zelfde richting zijn gelijmd hoe buigzamer de plaat is. De bodemplaat word gelijm met houtlijm en op zijn plaats gehouden door dwarsbalkjes, met post elastiekjes.

2015 10 27 19.27.40

Op de foto zie je 2 aandrukbalkjes, in totaal heb ik 10 aandrukbalkjes gebruikt om de bodem goed aansluitend op de zijkant te lijmen.
Nadat de lijm goed was uitgehard allereerst een paar dunne lagen g4 aangebracht. vervolgens ben ik begonnen met een kiel, voor de rechtvooruit stabiliteit en stevigheid voor de  schroefas, en de roeren. Ik heb gekozen voor een redelijk grote schroef, en grote roeren. Alles gemaakt van messing, dit material laat zich makkelijk bewerken.


De romp is nu gereed om uit de mal gehaald te worden, en op een standaard gezet te worden, ik heb gekozen voor een standaard als een soort contra romp. Ieder heeft hier zelf  wel een idee van. Ik heb dit idee gejat, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen. ( heb ik weer geleerd van Maarte).