Zusterschepen van Titanic

 

olympic-titanic--britannic

Nadat een paar jaar geleden het model van de Titanic was ontvreemd uit het clubgebouw bezat de club nog maar een mini uitvoering van de Titanic. Door de activiteiten rondom de Ruil- en Verkoop beurs en omdat de mensen weten dat wij oude modellen/bouwpakketten graag een tweede leven geven hebben we nu niet 1 maar zelfs 2 Titanic modellen. Door de kleurstelling waren we even in verwarring vandaar dit artikel ter opheldering (zoek de 7 verschillen).olympic-titanic--britannic

In 1907 besloten William James Pirrie en Bruce Ismay drie passagiersschepen te bouwen die de concurrentie van Cunard aan konden. Het eerste schip dat gebouwd zou worden kreeg de naam Olympic, het tweede schip Titanic en het laatste schip Brittanic. 

De Olympic werd op 14 juni 1910 te water gelaten. Het was op dat moment met haar 269 meter het langste schip ter wereld. De Titanic zou net zo lang worden. Op de dag dat de Titanic te water werd gelaten was de bouw en afwerking van de Olympic klaar en werd het schip overgedragen aan de White Star Line. Op 14 juni 1911 maakte het schip haar eerste reis naar New York.

 Na de ondergang van de Titanic werd de Olympic aangepast. Er kwamen opklapbare reddingsboten geïnstalleerd en de waterdichte schotten werden uitgebreid. In de Eerste Wereldoorlog werd het schip tijdelijk omgebouwd tot een troepen-transportschip. Na de oorlog kwam het schip opnieuw in dienst van de White Star Line. Direct na de fusie tussen de White Star Line en Cunard Line werd het schip uit de vaart genomen, omdat het verouderd was. 

Een paar maanden voor de sloop ontstonden ideeën om de Olympic te redden. Een Franse miljonair wilde het schip kopen en opknappen en er vervolgens een hotel van maken. De constructie van de Olympic bleek echter in slechte staat te zijn. Er zaten gaten in de romp en veel platen waren aan het roesten. Daarom werd het schip in 1935 na vijfentwintig jaar dienst gesloopt.

Het derde en laatste schip was de Gigantic. Deze zou nog groter worden dan haar zusterschepen. Er werd in november 1911 gestart met de bouw van het schip. Op het moment dat de Titanic zonk, lag de Gigantic nog op de slipway. Er werd besloten om het ontwerp van het schip aan te passen en het een andere naam te geven: Brittanic. Zo kwamen er extra compartimenten en reddingsboten voor alle opvarenden.

De Brittanic werd net voor de Eerste Wereldoorlog in de vaart genomen. Niet lang daarna werd het door het leger gevorderd en in gebruik genomen als hospitaalschip. Op 21 november 1916 werd het schip getorpedeerd of liep het op een mijn, waardoor het tot zinken kwam. De evacuatie van de passagiers verliep soepel. Slechts dertig mensen kwamen om toen een reddingsboot onder een nog draaiende schroef werd verpulverd.

Bron:  http://titanicfhj.wordpress.com/2012/06/19/zusterschepen/