Zender uitbreiding

update 31 aug 2021

Rob Schepens

Waarom duur kopen als je het zelf kunt maken. En dat dan ook nog leuk is om  het allemaal zelf uit te vinden en te programmeren. 1 kanaal gebruiken om 14 functies te kunnen schakelen oftewel een multiswitch.

Nadere info volgt als de eerste testen zijn geevalueerd. 

 

zender 1zender 1

Transport, display en 'te water'

Mooi, al die tere, zware en onhandelbare modellen.

Heb je zelf ook een goed idee gehad (dat zou kunnnen) of ergens iets gezien stuur dan een foto naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Transport

Waar gaat je model stuk of leidt die het meeste ? Precies, tijdens het transport. Van de auto naar de stand of het water is het soms net te ver om te dragen.

Display

Soms kun je de transport doos nuttig gebruiken om je display standaard een beetje op te leuken. Dan is het een model op zichzelf. Of wat dacht je van de opduwer in zijn eigen duwbak !

Te water

Met alle ballast erin is de boot soms onhandelbaar voor een persoon, de border rondom het water is te hoog of de rug is simpelweg niet sterk genoeg.

Weser

Weser

Peter van de Hoef   d.d. 2021-05-12

Vers uit de spuitcabine.

Reling renovatie

Boten van leden

Patricia

Patricia 

Patrick van Berkel

Een mooi bootje met een werkende stoommachine. Bijna klaar d.d. 2021-04-29

Boten van leden

Titanic

Titanic

Herman Schimmel (update d.d. 20220121)

IMG 4968Billingboots 1/144
198 lang
24 breed
54 hoog 
 
1.5 jaar bezig, ik heb denk ik wel totaal 3 jaar nodig­čÖłvoor de liefhebber om te kijken.

Film van het bouwproces van de Titanic 2021-2022

De bouwdoos van het model

 

naar Boten van leden voor meer foto's

 

 

 

 

 

E.S.F. Surveyor

E.S.F. Surveyor

Rob Scheepens

Het model is gekocht bij Deans Marine in Engeland en is een bouwpakket met glasfiber romp en voornamelijk kunststof opbouw. De schaal is 1:20 en het origineel is zo'n 16m lang. Dit geeft een handzaam model van 80cm waarbij details een mooi formaat houden. Vanwege de schaal is het relatief makkelijk om werkende verlichting en andere zaken zoals een draaiende radar toe te voegen. Dit heeft toegevoegde waarde voor het model en zo kan ik mooi elektronica en modelbouw kombineren. Het schip is een platbodem met twee schroeven dat gebruikt is voor onderzoek in de visserij. In het origineel word water naar binnen gepompt en direct onderzocht waarna het door een opening aan de achterzijde weer uitgeblazen kan worden. Door de platte bodem en hoog geplaatste aandrijving en roeren, kan het schip droog komen te liggen op de skeggen en romp zonder daarbij averij op te lopen.

Rob Scheepens    

Lees meer: E.S.F. Surveyor

Duikboot

HMS Upholder

Robbert de Rouw

duikboot robertDit is een model van een begin jaren 90 gebouwde diesel electrische onderzeeboot. Deze serie is slechts een paar jaar in dienst van de Royal Navy geweest. Ze zijn al vrij snel aan de Canadese marine verkocht. Daar varen ze als de Victoria class nog steeds. Wel na jarenlange upgrades en reparaties die vele malen meer hebben gekost dan de aanschaf.
 
Het betreft hier een OTW Designs romp en duikcilinder. Het model is opgebouwd met een fiberglas romp en veel zelf ontworpen en 3D geprinte delen. De schaal is 1/50 en de lengte is 140cm. De duiktank heeft een netto inhoud van iets meer dan een liter, ruim voldoende om een mooie hoge waterlijn te hebben. Een pitch controller bestuurt de achterste duikroeren en de voorste duikroeren worden manueel bedient. De sturing van de duiktank heeft een failsafe die ervoor zorgt dat de tank wordt leeggepompt als het signaal naar de ontvanger wegvalt. Als de akku spanning te laag is geworden dan kan er niet meer gedoken worden.

Enkele films op Youtube 

Stoompinas

Stoompinas 

P1010021Dick ten Cate

Bouw van een stoompinas.

Toen ik in mei 2019 lid werd van MBC Titanic zag ik met enige regelmaat stoom aangedreven modellen varen in het basin bij het clubhuis. Ik heb daarover veel nuttige informatie gekregen van Michael en Patrick van Berkel en heb besloten om ook een keer met stoom te gaan werken.                                                                         

Bij het Tekeningenarchief van de NVM  tekeningen gekocht van een stoompinas van rond 1900. De schaal is 1 : 10 en het model is 115 cm lang en de breedte is 26 cm. Ik heb het model op een bouwmal gebouwd met de kiel naar boven. Het kost wat tijd om alle spanten uit de tekening goed over te nemen en te plaatsen maar het levert alleen maar voordelen op bij het bouwen. Spanten, knie├źn en huidgangen zijn allemaal gemaakt van hardhouten plankmateriaal dat ik nog had liggen. Met een goede zaagmachine maak je dan alle onderdelen in de maat die je nodig hebt. Het dek is ingelegd met lichte en donkere dekdelen. 

Lees meer: Stoompinas

Jonny

Jonny 

Wim van Gestel

jonny electroBouw van een havensleper.

De omvangrijke romp is gemaakt van GfK, alle posities voor rompopeningen worden gevormd. Het model wordt geleverd met 2 asaandrijvingen en 2 roeispanen, een Kortd├╝se kan achteraf worden gemonteerd. 

Het werkdek is bedekt met gelaserd hout. Het meubilair van het stuurhuis is inbegrepen voor individuele ontwikkeling. De twee vuurmonitoren zijn functioneel en draaibaar.

De dekstructuur is gemaakt van ABS. 

De set bevat veel bewegende en functionele onderdelen, zoals een sleeplier, pop-uplier, brandmonitor, schijnwerpers en meer. Jonny wordt geleverd met een uitgebreide etset van nikkelzilver met meer dan 100 etsonderdelen. De meegeleverde lamplichamen kunnen optioneel worden uitgerust met LED's.

 

Lees meer: Jonny

Auto

RC Auto

Een nieuwe tak in onze vereniging.

Binnenkort een outdoor circuit en meer van deze modelbouw activiteit en de 'Freewheelers'

Misschien een idee voor jou ?

Stargirl

Stargirl

De dochter van Andr├ę heeft een mooie catamaran gebouwd.

Binnendieze

Binnendieze

Theo Neilen

(update 2019 oktober)

 

Boten verzameling van leden

Een overzicht van alle boten van leden (in opbouw)

 Modelbouw kan een verbindende schakel zijn zoals deze ankerketting van de Titanic.

Boten van leden

M 858

M 858

Marty van der Kerkhof 

De grijze vloot betreft niet alleen de haarkleur maar ook actuele modelbouw projecten.